Fiber laser: niski operativni troškovi

SALVAGNINI sistemi za lasersko sečenje koji se oslanjaju na fiber izvore donose drastično niže operativne troškove u odnosu na konkurentske tehnologije i rešenja. Zbog boljeg iskorišćenja svetlosti fiber laser izvori od 2kW su po performansama uporedivi sa 3kW CO2 laserima. Analogno, fiber laser od 3kW je po performansama uporediv sa 4kW Co2 izvorom.

Odnos ukupnih operativnih troškova - u odnosu na standardan Co2 laser

Odnos ukupnih operativnih troškova – u odnosu na standardan Co2 laser

U strukturi operativnih (varijabilnih) troškova dominiraju: potrošnja gasova i potrošnja električne energije.

Fiber laser ne koristi gasove za generisanje laserskog zraka tako da sam laserski izvor nema potrošnju gasova.

U procesu sečenja SALVAGNINI fiber laseri imaju mogućnost da koriste komprimovani vazduh (ACUT) koji se uzima iz lokalne atmosfere i nije predmet posebne nabavke / troškova. Pritisak na novou laserske glave iznosi 15 bara prilikom ACUT sečenja maksimalne debljine lima, što znači da je za mašinu u tom trenutku potrebno obezbediti dotok vazduha od 16 do 18 bara za normalno funkcionisanje. Industrijski gasovi (O2, N2) se mogu koristiti za sečenje kako bi bio postignut bolji kvalitet reza za deblje limove (preko 4mm za standardni čelik) i specifične materijale.

Potrošnja gasova u procesu sečenja izrazito zavisi od samog materijala i konture koja se iseca tako da je precizne procene potrošnje moguće vršiti samo na osnovu studije za konkretne crteže. Radi okvirnog sagledavanja potrošnje sledi tabela sa prosečnom potrošnjom gasova za nekoliko tipova i debljina materijala. Merenja su pravljena prilikom sečenja tipičnih kontura na tablama standardnih dimenzija.

Materijal

Gas

Debljina lima

u jedinici vremena

po metru reza (izvor 2kW)

Potrošnja gasa po dužinskom metru reza (izvor 3kW)

≠ mm

l / min

l / m

l / m

Inoks

N2

5

923

513

342

Standardni čelik

O2

8

17

10

8

Aluminijum

N2

5

820

911

427

Prosečna potrošnja gasova prilikom sečenja tipičnih kontura

Ukoliko su Vam potrebne precizne procene za Vaše proizvode molimo Vas da nam dostavite crteže u elektronskom obliku (DXF, DWG) kako bismo napravili studiju u najkraćem mogućem roku (obično manje od 7 dana).

Mašina ne troši gasove za generisanje laserskog zraka. Za potrebe hlađenja fiber izvora veće snage (3kW) koristi se voda (tank: 140l) koju je potrebno povremeno dosipati u tank ali mašini nije potreban stalan dovod vode niti možemo reći da mašina u procesu eksploatacije troši vodu, kao ni druge fluide. Za potrebe podmazivanja koristi se mast i ulje ali je njihova potrošnja zanemarljiva.

Standardni priključak za električnu energiju zahteva: 400-415 V / 50 Hz. SALVAGNINI sistemi mogu imati više od jedne elektro priključne tačke koje su kompatibilne sa TN i TT standardima uzemljenja.

Poređenje potrošnje električne energije različitih lasera

Poređenje potrošnje električne energije različitih lasera

Potrošnja električne energije – prema elementima i ukupno:

Element mašine

Oznaka

Potrošnja

Laserski sistem

L3-4020

4,0 kW

2kW Fiber laser izvor sa hlađenjem

FLR20

11,0 kW

Sistem usisavanja i filtriranja otpadne prašine

ASFC

5,5 kW

Ukupno

20,5 kW

Potrošnja prilikom sečenja maksimalnom snagom

Merenje potrošnje je vršeno u realnoj situaciji na sistemu sa standardnom konfiguracijom i tipičnim radnim ciklusom pri čemu je sečen lim maksimalne debljina (korišćenje 100% snage svetlosnog izvora).