EUROMAC: Pregled inovacija – I etapa

Još od osnivanja (1986.) EUROMAC konstantno uvodi nove tehnologije u koncept CNC hidraulične probijačice (punchpress). Razvojni put EUROMAC probijačica možemo podeliti u dve glavne etape – razvojna pravca: 1) do prve EUROMAC MTX probijačice sa 6 D stanice u tureli i 2) etapa koja je usledila nakon razvoja LOADING/UNLOADING sistema a koja traje i danas. Tekst koji sledi će pokušati da ukratko predstavi ključne inovacije i patente koji su pratili prvu etapu razvoja.

Prva etapa razvoja: do EUROMAC MTX6 probijačice

Prva etapa razvoja: do EUROMAC MTX6 probijačice

Prva komparativna prednost EUROMAC probijačica u odnosu na konkurenciju je korišćenje izlivenog C profila. Ovaj čelični odlivak predstavlja osnovnu konstrukciju mašine u obliku C-profila odlivak koji zbog odsustva varova ima visoku zateznu čvrstoću : 700 N/mm2. Profil je projektovan po FEM (Finite Element Method) konceptu – glava probijanja je direktno ugrađena u C monoblok. Osnovna konstrucija izrađena na ovaj način garantuje preciznost, robusnost i dugovečnost mašine.

XMTE Multitool stanice za EUROMAC Probijačice

XMTE Multitool stanice za EUROMAC Probijačice

Uvođenjem patentirane EUROMAC MTE Multitool D stanice za rad sa više alata učinjen je prvi korak ka povećanju fleksibilnosti mašine: probijačica sa jednim alatom D veličine postaje mini turret probijačica. Za korišćenje više alata u jednoj stanici danas su dostupna tri tipa MATE XMTE Multitool glava za 4, 6 i 10 alata. Multitool glava sa 6 alata predstavlja optimalno rešenje za mašine sa jednom D stanicom – kompromis između broja alata i mogućeg ⌀ noža.

Automatska repozicija klampi

Automatska repozicija klampi

Automatsko repozicioniranje je uključeno kao osnovna oprema za modele iz serije ZX i MTX, dok je za BX seriju dostupno kao dodatna oprema. Mašine sa automatskom repozicijom mogu da obrađuju table do 10 m širine (X osa) – što je uvedeno kao softversko a ne objektivno ograničenje. Jedino objektivno ograničenje kada je u pitanju X dimenzija table proizilazi iz težine table i dostupnog prostora oko mašine za manipulaciju. Od kako je uvedena automatska repozicija klampi kod EUROMAC probijačica je za pitanje maksimalne veličine table koja se obrađuje relevantna jedino Y osa.

EUROMAC Autoindex: rotacija alata

EUROMAC Autoindex: rotacija alata

Autoindex tehnologija omogućava 360° rotaciju stanice sa pojedinačnim ili multitool alatom (multiindex). Jedinstveno EUROMAC rešenje se zasniva na direktnom pogonu – mehanizam rotacije stanice je direktno vezan za osovinu Autoindex motora (direct drive).

Prikaz gornjeg Autoindex motora i direktnog pogona (direct drive)

Prikaz gornjeg Autoindex motora i direktnog pogona (direct drive)

Ovakav pristup (EUROMAC patent) omogućava snažan, izdržljiv i pouzdan sistem koji se zasniva na minimalnom broju mehaničkih komponenti zbog čega je smanjena mogućnost za grešku a smanjuju se i troškovi održavanja. Preciznost rotacije iznosi 0,01° a odvija se u ova smera (CW / CCW). Autoindex stanica omogućava fleksibilniju proizvodnju, sečenje finijih kontura i rad sa manjim brojem alata.

Razvoj MTX turret mašina - od turele sa 5 do 12 stanica

Razvoj MTX turret mašina – od turele sa 5 do 12 stanica

Dok su modeli EUROMAC ZX serije pružali visoku produktivnost, nova mašina sa turelom sa više D stanica: MTX – donosi i visoku fleksibilnost u proizvodnji jer smanjuje potrebu za zaustavljanjem mašine i promenom alata. Prva MTX mašina je imala turelu sa 5 D stanica – bez autoindex stanica. Vrlo brzo je uvedena turela sa 6 stanica u kojoj može da stane i do 60 različitih alata, pri čemu je 3 stanice bilo podrazumevano Autoindex. Sledeći korak je bio proširivanje turele za još 6 B stanica čime je nastao EUROMAC MTX12 koji može da smesti i do 66 različitih alata. U oba slučaja (MTX6 i MTX12) do 30 alata se nalazi u autoindex stanicama. Fiksne B stanice (MTX12) prihvataju alate maks. prečnika ⌀ 31.7mm i namenjene su pre svega alatima za deformaciju zbog čega su kasnije opremljene upforming cilindrom sa hodom ↕ 6mm. O upforming stanicama će biti više reči u tekstu o II etapi razvoja EUROMAC probijačica.

Donji deo MTX12 turele sa 6 D i 6 B stanica.

Donji deo MTX12 turele sa 6 D i 6 B stanica.

Preporučujemo Vam da pročitate i tekst o drugoj etapi razvoja EUROMAC probijačica (link).