LISSMAC proširio ponudu u segmentu obrade malih komada

Kompanija LISSMAC (Nemačka) je 2003. godine ušla na tržište tehnologija brušenja/površinske obrade lima sa jedinstvenim SBM konceptom bočnog napada brusnih alata na materijal uz istovremenu dvostranu obradu unutrašnjih i spoljnih kontura. LISSMAC-ovo patentirano rešenje za obaranje ivice (S alat) je i danas jedinstveno na tržištu jer ne oštećuje površinu zaštićenog lima (npr. pocinkovani lim, zaštitna folija za visoko reflektivne materijale, obojen/plasificiran lim…) već vrši rad isključivo na spoljnim i unutrašnjim ivicama sa kojih uklanja pucnu i formira pravilan radijus.

LISSMAC SBM koncept - mašina sa dve alatne stanice

LISSMAC SBM koncept – mašina sa dve alatne stanice

Da bi omogućio bočni napad na materijal (ravnomerna potrošnja brusnog alata bez obzira na postavljanje komada na traci) SBM koncept koristi sistem steznih valjaka – zbog kojih je postojalo ograničenje pri obradi sitnih komada (manjih od 150x50mm): jednostrana obrada komada postavljenih u nosač-šablon. Sredinom 2015. godine predstavljen je novi model SBM mašine: SBM-XS G1E1 koji omogućava dvostranu obradu sitnih delova primenom niza inovacija u transportnom sistemu i manipulaciji komadima. Ova „mini“ verzija SBM S2 mašine omogućava obradu pozicija od standardnog čelika (i drugih feromagnetnih metala) do 300mm širine i debljine od 1 do 15 mm.

LISSMAC SBM-XS G1E1

LISSMAC SBM-XS G1E1

Preuzimanjem kompanije Steel Master 2012. godine LISSMAC u svoj proizvodni program uvodi širok spektar modularnih mašina za obradu površine suvim i mokrim sistemima (brušenje, pravljenje teksture na površini, poliranje…). Modeli manje radne površine, sa manjim brojem alatnih stanica i pristupačnijom cenom su postojali samo unutar SMD (suva obrada) serije (SMD-1) dok je visokosjajno poliranje i (hladna/mokra) obrada zahtevnih i osetljivih materijala bila moguća samo uz investiranje u velike SMW-5 sisteme. Zajedno sa novim SBM modelom, predstavljena je i nova serija SMW-1 manjih mašina za mokru obradu. SMW-1 modeli imaju dve alatne stanice i podržavaju obradu table do širine 950 mm, i debljine od 0.5 do 120 mm.

LISSMAC SMW-1: mašina za mokro brušenje komada širine do 950mm.

LISSMAC SMW-1: mašina za mokro brušenje komada širine do 950mm.