Rečnik: Mašinstvo & Proizvodnja

Indeksirana stanica

Indexed station

Označava alatnu stanicu koja ima sposobnost automatske rotacije alata. EUROMAC koristi Autoindex kao komercijalni naziv za svoje rešenje rotacione stanice.

Fiber izvor

Fiber [laser] source

Fiber izvor lasersog zraka podrazumeva poluprovodničke izvore svetla koji su saliveni u svetlosnom vlaknu (optičkom kablu). Ovakav izvor donosi znatne energetske uštede i eliminiše troškove održavanja svetlosnog puta. Na tržištu postoji nekoliko rešenja za lasersko sečenje koja se komercijalno nazivaju “fiber laserima” ali većina ne poseduje fiber izvor u punom smislu. Najčešće su u pitanju klasični laseri koji koriste svetlosna vlakna za transport zraka do mesta sečenja – čime se koristi deo fiber tehnologije ali ne i sve njegove prednosti.

Klaster probijanje

Cluster punching

Tip probijanja više otvora jednim udarcem uz pomoć matrice probijača. Najčešće se u klaster glave smešta 3×3, 3×4 ili 4×4 matrica u zavisnosti od dimenzije probijača. Primena klastera je posebno preporučljiva za proizvodnju koja podrazumeva veliku primenu perforiranih površina.

Niblovanje

Nibling

Prosecanje konture u limu pomoću gustog niza probijanja. Međuosni korak između dva probijanja često iznosi vrednosti oko 1mm. Manjim korakom se dobija pravilnija kontura ali se alat brže tupi i proces proizvodnje se usporava. Veći korak povećava produktivnost na štetu kvaliteta ivice.

Multitool

Multitool

Pojam je nastao kao komercijalni naziv za glavu koja u sebi ima više manjih stanica (najčešće od 4 do 10). Vremenom je zaštićena trgovinska marka postala sinonim za celu kategoriju alatnih glava. Svrha ovih glava je da omoguće korišćenje većeg broja alata od jednom na mašinama za probijanje lima.

Klampe
Clamps

Široko rasprostranjena tuđica za hvataljke, nosače, odnosno ruke koje drže lim. Klampe se koriste na CNC mašinama za obradu lima koje pomeraju materijal (probijačice) a ne mesto obrade (laseri, plazme, sečenje vodom).

TikTuret

Thick Turret

Opšti alatni standard za CNC probijačice revolver/turet tipa: EUROMAC, AMADA, LVD… Alati su podeljeni u veličine (maks. Dijagonala alata: A (12.7mm), B (31.7mm), C (50.8mm), D (88.9mm) i E (114.3mm).